Uluslararası Doğrudan Yatırım Stratejisi yayımlandı: Etki fonu kuruluyor
2 mins read

Uluslararası Doğrudan Yatırım Stratejisi yayımlandı: Etki fonu kuruluyor

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, dört yıllık Türkiye Uluslararası Doğrudan Yatırım Stratejisi ile ilgili genelgenin yürürlüğe girdiğini duyurdu. Genelgede yer alan eylem planına göre Türkiye Kalkınma Fonu çatısı altında bir ‘sosyal etki fonu’ kuruluyor. Ayrıca ‘sosyal etki tahvilleri’ ve ‘mavi bonolar’ı kullananlara da teşvik verilecek. 

Toplumsal sorunlara fayda sağlayan firmalar için etki fonu kuruluyor. Türkiye’nin 2024-2028 dönemini kapsayan Uluslararası Doğrudan Yatırım (UDY) Stratejisi ve Eylem Planı yürürlüğe girdi. Plan kapsamında atılacak adımlar arasında, ekonomik faydanın yanı sıra sosyal ve çevresel fayda oluşturulmasına yönelik “sosyal etki tahvilleri” ve “mavi bonolar” (çevresel ve iklim faydaları olan denizcilik bazlı projelere yatırım için ihraç edilen bonolar) gibi yatırım araçlarının geliştirilmesi de bulunuyor.

Deprem bölgesi öncelikli

Plana göre, Türkiye Kalkınma Fonu nezdinde Etki Fonu kurulacak ve bu kapsamda toplumsal sorun alanlarına sürdürülebilir şekilde fayda temin eden şirketlerin (deprem bölgesindeki firmalar dâhil) desteklenmesi sağlanacak. Ayrıca sürdürülebilir finansal araçlara yatırım yapan yatırım fonlarına sağlanabilecek vergisel teşvikler konusunda çalışmalar da yapılacak.

İstihdama yönelik özel düzenlemeler de eylem planında yer buldu. Üniversitelerin ilgili bölümlerinden yeni mezun olan ve belirli bir süre aynı şirkette çalışan kişilere yönelik ‘yeni yazılımcı teşviki’ uygulaması hayata geçirilecek. Benzer şekilde ilk aşama girişimcileri için de vize modelinin oluşturulması sağlanarak yurtdışındaki girişimcilerin Türkiye’ye gelmesi teşvik edilecek. Ar-Ge veya Ür-Ge faaliyetleri yürütülmesi, yatırımın yapılması, yönetilmesi veya işletilmesiyle ilgili olarak Türkiye’ye gelecek diğer ülke vatandaşlarına ve ailelerine ikamet ve çalışma izni verilmesinde öncelik sağlanacak. İhtiyaç duyulan alanlarda yabancı uyruklu doktoralı uluslararası bilim insanlarının istihdamı desteklenecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir